Ongewenste e-mail

no-spam pleaseSpam is de verzamelnaam voor ongevraagde e-mail. Oorspronkelijk is spam een soort ingeblikte ham (Spiced Ham). De relatie met de huidige context komt eigenlijk door de befaamde Monty Phyton sketch. Een iets nauwkeurigere definitie: ongevraagde e-mail, met name reclame of wel junkmail, doorgaans in grote aantallen tegelijk verstuurd, naar e-mailadressen, die spammers op het internet vinden.

Nu is ‘spam’ als e-mail een grote ergernis. Bijna iedereen wordt dagelijks lastig gevallen met spam en meestal kunt u hier niets aan doen. Uit een onderzoek is gebleken dat het emailverkeer in Europa voor meer dan 50% uit spam bestaat. Dit percentage is in Amerika al opgelopen tot boven de 80%.

Wanneer is een e-mail spam?

In de discussies over het reguleren van spam duiken de termen 'opt-in' en 'opt-out' veelvuldig op.

Opt-in (vaak vertaald als 'permissiemail'): Internetgebruikers krijgen alleen reclame als ze daar vooraf mee hebben ingestemd/ of dit hebben aangevraagd.

Opt-out: Internetgebruikers krijgen ongevraagd reclame toegestuurd en ze moeten nadrukkelijk vragen om van de spamlijst te worden verwijderd, waarna ze de ongevraagde e-mail niet meer zullen ontvangen.

Wetgeving

bedolven onder de spamDe komende Nederlandse en Europese wetgeving gaat uit van het volgende: E-mail als reclame moet volgens de “Opt-in” regel worden verstuurd. De bedrijven die commerciële reclame versturen mogen nog wel met hun huidige ‘emaillijst’ werken.

Na invoering van deze wetgeving eind oktober moet de ontvanger zich aangemeld hebben voor deze reclame. Zo niet dan is het Opt-Out. Als u een e-mail ontvangt waar u niet om gevraagd heeft kan dit strafbaar bevonden worden.

Over een aantal maanden, waarschijnlijk voor het eind van het jaar, komt er een webpagina waar u uw ongevraagde reclame naartoe kan sturen. Dit bedrijf kan dan gaan uitzoeken wat er aan de hand is en kan de afzenders eventueel gaan aanklagen. Dus als u als ontvanger zo’n ongevraagde e-mail hebt ontvangen kunt u hier over een aantal maanden aangifte van doen...

Een aantal categorieën spam:
1. Kettingbrieven over b.v msn, vrienden etc. Als u een kettingbrief van een bedrijf krijgt zijn deze nep. Stuur deze daarom niet door.
2. Advertenties voor pornografische sites.
3. Dubieuze geneesmiddelen.
4. Plastische chirurgie.
5. Illegale software.

Voorkomen

Spammers zoeken met behulp van programma’s het internet af naar emailadressen. Ook bij het aanmelden op websites kan uw e-mail adres in verkeerde handen belanden. Er zijn zelfs bedrijven die illegaal e-mailadressen verkopen. Dit kunt u voorkomen door uw e-mailadres zo min mogelijk vrij te geven. U kunt ook overwegen een extra email adres aan te maken voor nieuwsgroepen en/of aanmeldingen zodat u op uw primaire adres niet wordt lastig gevallen met spam. Zo’n extra emailadres kunt u bij bijvoorbeeld Hotmail of Yahoo aanvragen.

Ook kunt u in uw e-mail programma (bijvoorbeeld Microsoft Outlook) afzenders blokkeren. Als u hinder van spam ondervindt kunt u de afzenders van deze emails blokkeren. Dan krijgt u van dit e-mail adres geen spam mailtjes meer. Maar het kan natuurlijk dat hetzelfde spam bericht bijvoorbeeld twee weken later via een ander adres uw mailbox bereikt.

1. Onder aan deze emails staat altijd een regel waar u uw adres kan laten verwijderen van de emaillijst. Doe dit niet! Als u dit doet weten de mensen die de spam versturen dat het e-mail adres (nog) bestaat en kunnen ze alleen nog maar meer e-mail naar u toe sturen of verkopen ze uw adres aan derden zodat u daar ook spam van gaat krijgen.
2. Soms staat er een optie om te bellen om u van een e-mail lijst af te laten halen. Bel nooit! Er zijn namelijk telefoonnummers in Amerika waar u per gesprek 100 dollar moet betalen. Dit maken ze niet duidelijk aan het begin van het gesprek, zoals in Nederland.
3. Geef uw e-mailadres niet zomaar door via chatrooms, expresberichten, bulletinboards en nieuwsgroepen en stuur kettingbrieven niet door. Het gaat hierbij toch vaak om ongewenste, opdringerige berichten.

Onderscheppen

Er zijn diverse oplossingen beschikbaar om spam automatische te onderscheppen. Meestal filteren dergelijke oplossingen uw email met behulp van de volgende criteria:

1. Blacklists & White lists: deze methode gebruikt DNS blacklists om mails te blokkeren van bekende spammers. Dit zijn lijsten op servers die steeds worden geupdated met de nieuwste bekende spammers. White lists zijn lijsten met emailadressen waarvan u altijd e-mail wilt ontvangen.
2. Bayesian analysis: deze methode berekent de kans dat de e-mail spam is. Als bijvoorbeeld het woord ‘boek’ 40 keer voorkomt en er zijn al 38 emailtjes met het woord ‘boek’ als ‘spam’ bevonden is dit woord een spam woord. En zullen de volgende mails met dit woord worden bestempeld als ‘spam’.
3. Header checking: deze methode bekijkt de titel van de e-mail om te detecteren of het spam is.
4. Keyword checking: met deze methode kunt u steekwoorden configureren die aangeven of het spam is.

Conclusie

Spam wordt over het algemeen als zeer irritant en belemmerend in het e-mail gebruik ervaren. De overheid staat echter machteloos tegen deze spammers omdat ze over het algemeen opereren vanuit het buitenland en moeilijk te traceren zijn. Op dit moment moeten de 15 landen die lid zijn van de Europese Unie richtlijnen in hun wetgeving opnemen.

De Nederlandse regering is bezig met het samenstellen van een anti-spam wet, maar hier lopen nog een aardig aantal discussies over. Maar één ding is zeker: er komt een Nederlandse anti-spam wet. Uw bedrijf kan weldegelijk iets tegen spam doen.

U kunt het best een softwarematige of hardwarematige oplossing als een spamfilter kiezen. Geef uw e-mail adres zo min mogelijk weg op het internet, dit vermindert spam overlast.

Heeft u nog vragen over spam of bent u geïnteresseerd in een afspraak over uw spam probleem. Neem dan contact met ons op.

Externe links:

Volledig spamverbod per 01-07-09
Spamvrij.nl
Spam Beveiligingsadvies
Anti spam homepage
Spam.pagina.nl
Spam kaart

FvK / 11-2003, RvD / 09-2010
topback
© 2000-2010 ICARUS Automatisering bv | Sitemap
Disclaimer